Tegyük fel hogy gépkocsi vásárlás előtt áll...

Kiszámolta már,hogy ténylegesen mennyi pénze van rá?

Sokan kételkednek benne,de egy kis előre tervezéssel játszi könnyedséggel megtudjuk állapítani érdemes-e belevágni megunt,megöregedett vagy esetleg sokat fogyasztó autónk lecserélésbe.

Halljuk a híradásokat,olvassuk az újságokat,hogy mennyire visszaestek az autó eladási adatok,de mi nem ezek alapján döntjük el,hogy váltunk és vásárolunk.
Ugye nem?

Azt az elmúlt időszakban jó alaposan a fejünkbe döngölték,hogy milyen pénzügyi szempontokat vegyünk figyelembe,ha nagyobb értékű gépkocsit szeretnénk vásárolni. Az egyik legköltségesebb hiba, ha a bank visszaveszi az autót, de az sem kellemes, ha az autó ugyan megmarad, de szinte semmi egyébre nem marad pénzünk.

Ha már eldöntötte, hogy használt vagy új autót vesz-e, és már azt is tudja,hogy mire van igazából szüksége, jön egy kellemetlen feladat: meg kell vizsgálja, hogy valójában mire van pénze.
Itt  jelentősen túl kell menni azon, hogy a rendelkezésre álló készpénzből mit tud még éppen kifizetni, vagy mekkora hitelt tud fölvenni.

Mit kell még megvizsgálnunk?

Aki a válság előtt sem vett fel autóra 5 évnél hosszabb futamidejű hitelt, 50 %-nál kisebb kezdőrészlettel, óvatos volt a devizahitelekkel, így nem is nagyon került bajba a válság miatt.

2010. márciustól erre már a szabályozás is többé-kevésbé rákényszeríti.A bankok azt is jobban megvizsgálják, hogy milyen anyagi helyzetben van, valóban vissza tudja-e majd fizetni a hitelt?

Azonban ez még mind nem elég! Több oldalról is meg kell vizsgálni a kérdést!
Lássuk!

Nem elég azt megnézni, hogy egy finanszírozás belefér-e a havi
költségvetésbe! Az autó összes havi költségét figyelembe kell venni.

Ezt viszont az autósok - autóra vágyók legtöbbje jelentősen alábecsüli! Jó, ha az autózás költségeit 60-65 százalékára teszik annak, amennyit ténylegesen kifizetnek.

Az autó üzemanyagköltsége, adója, a műszaki vizsgáztatás költsége, a karbantartás, javíttatás, rendszeres szerviz, gumicsere, parkolási díjak,esetleg garázsbérlés,egyebek, bármi, ami felmerülhet az autózás kapcsán figyelembe kell venni. A nem rendszeres költségeket is érdemes átszámolni,hogy havi bontásban mennyivel növelik az autózás pénzigényét.

Amit ilyen módon kiszámol, soha ne haladja meg a havi jövedelmének 35 %-át, (fogyasztási tanácsadók szerint ebből a részletre maximum a bevételének 7 %-a menjen)! Családok esetén a limit maximum a család jövedelmének 20-30%-a lehet. (Minél több a gyermek, annál kevesebb.)

Az autó nem ad hozzá annyit az élethez, mint amennyit az elvesz belőle,hogy esetleg alapvető fontosságú dolgokra nem marad pénze.

Ha a kinézett autó ára mindezeknek megfelel, még egy fontos kritériumot figyelembe kell venni. Olyan autót vegyen, amit a legmagasabb színvonalon tud szervizelni, amihez a legjobb kiegészítőket tudja megvenni.

Ezért amikor az autózás költségeit számolja, ne a legolcsóbb utángyártott alkatrészekkel, vagy budget (olcsó, márkátlan) gumikkal, olcsó olajjal számoljon, hanem a legjobb kategóriával.
Autója ezeket mind megbízhatósággal, mind élettartammal, mind
használati komforttal meghálálja.

Egy jó gumi, futási komfortban, tartósságban, oldaltartásban, fékútban, gördülési ellenállásban, tapadásban,mindenben veri a budget gyártmányokat. Ha egy vacak gumi helyett valami márkásat tesz fel, egyből érezni fogja a különbséget.
Ugyanez a helyzet lefelé is.


Ha egy a lehetőségeihez mérten drágább autót vesz, a részletek és a várhatóan drágább szervizelés mellett nem marad majd pénze minőségi gumira, és feltesz valami vacakot, nem csak a biztonság romlik, de utálni fogja az autót.

Ha a lehetőségeknek megfelelő autót vesz, marad pénze arra is, hogy a téli és nyári gumi külön felnin legyen, a gyakran vacak gyári hangszórók helyett valami minőségit tegyen be, vehessen alufelnit  minőségi gumiszőnyegeket,időnként költhessen az autó csinosítására, esetleg tuningra.

Segíthetünk?
Bízza ránk magát!
Mi segítünk Önnek megtalálni az elképzelése szerinti legmegfelelőbb autót!
Ha nem talál kínálatunkban megfelelő járművet,mi felkutatjuk és elhozzuk Önnek a kiválasztott gépkocsit!

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon a +36 (20) 945-8704 telefonszámon illetve személyesen Miskolcon a Füzes u.14.-22.szám alatt!

Várjuk Önt a régi, megszokott helyen a Derby Autó telephelyén Miskolcon, a Füzes u.14 - 22 szám alatt!


Baráti üdvözlettel: Záborszki Krisztina