Hogyan másszunk ki a gödörből....?

A tél fogalmához a hó és hideg mellé sajnos manapság a kátyú fogalma is betársulni látszik.

A tél fogalmához a hó és hideg mellé sajnos manapság a kátyú fogalma is betársulni látszik.Gyakran felmerül a kérdés: mit tehet az autós, ha már megtörtént a baj, ha belehajtott egy kátyúba és emiatt tönkrement a gumija vagy a felnije?

Fontos tudnunk, hogy a kártérítési kötelezettség öt évig áll fenn, ám a dokumentáltság hiánya megnehezíti a kártérítés elérését.

Ha megtörtént a baj, belehajtottunk egy kátyúba és megsérült az autó, lehetőleg azonnal álljunk félre és hívjuk ki a rendőrségi helyszínelőket. Az általuk felvett szakszerű jegyzőkönyv, mely az eset körülményeinek pontos leírását tartalmazza fotókkal dokumentálva, a legbiztosabb alap a kártérítési igényünk érvényesítéséhez.

Ha erre nincs módunk, magunk is készíthetünk fotót, leírást a káresemény körülményeiről. Ebben szerepelnie kell a helyszín pontos megjelölésének, a kár leírásának,legyen fényképes dokumentálása a helyszínnek és az autónak, illetve jegyezzük fel a  közlekedési helyzetet és mindezeket, ha lehetőség van rá próbáljuk meg tanúkkal alátámasztani!

A szabályozás szerint haladéktalanul be kell jelenteni a kárt a közút üzemeltetőjénél, mely halasztását – például munkavégzés – indokolnunk kell. Úgy kell eljárnunk, hogy a későbbi vizsgálat során lényeges körülmények ne váljanak kideríthetetlenné.


Az országos utakon ért kárral a Magyar Közút Zrt.-hez, míg a településeken belüli utakon a helyi önkormányzathoz kell fordulni. Kivétel Budapest, ahol a fő- és tömegközlekedési utak kezelője a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg a többi út a kerületeké. Az autópályák kezelője pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt!

A javítással – ha tudjuk – várjuk meg a bejelentést követően a kárszakértő kiérkezését. Ha közben mégis kijavítattuk volna a hibát, a sérült alkatrészt meg kell őriznünk. A szakértő vizsgálata alapján a károkozó (illetve, ha van biztosítója) megállapítja a kár mértékét, melynél fontos figyelembe venni: csak a bekövetkezett kár értékét térítik meg. Az úgynevezett káridőponti forgalmi érték figyelembevételével térítik meg kárunkat, melyet a műszaki avulás alapján számítanak.

Kátyúkár érte?Javíttasa nálunk!Cégünk megkíméli Önt a biztosítokkal történő ügyintézés fáradalmaitól is!

 

Keressen fel minket>>>

 

Mire használható még egy kátyú?Figyelem rekeszizmokat igénybe vevő  kattint itt!!!Smile 

 

http://www.facebook.com/derbyautohaz címen.

Like!


 
Ha úgy gondolja, hogy ismerőseinek, barátainak segít azzal ha figyelmébe ajánlja a lehetőséget itt  elküldheti ajánlását.

Baráti üdvözlettel:
Molnár Csaba, Derby Autó